ПРОВЕДЕННЯ ПЕРОРАЛЬНОЇ ІМУНІЗАЦІЇ ДИКИХ МЯСОЇДНИХ.


Складна епізоотична ситуація щодо сказу в Україні вимагає радикальних заходів, серед яких одне з основних місць займає пероральна імунізація диких м’ясоїдних.

З метою виконання Плану протиепізоотичних заходів з профілактики
основних інфекційних хвороб тварин у Вінницькій області на 2024 рік,
погодженого рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України від 13.03.2024 за №1, та на виконання протоколу №2 Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Вінницькій обласній військовій адміністрації з 7 травня по 1 червня 2024 року планується проведення весняної кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин у 2024 році з урахуванням Закону України від 24.02.2022 № 2102-ІХ Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні». При цьому будуть застосовуватись спеціальні приманки із антирабічною вакциною для диких м’ясоїдних, яка безпечна для людей та інших тварин.

Враховуючи високу чутливість лисиць до вірусу сказу, і особливості екології лисиць, жодні інші види тварин не відіграють істотної ролі в підтриманні хвороби в природних нозоареалах, хоча чисельні види домашніх і диких ссавців (коти, собаки, вовки, рисі, багато видів куницевих, борсуки, косулі, єнотовидні собаки тощо) піддаються інфікуванню й можуть бути джерелом збудника інфекції.

Клінічними симптомами сказу у лисиць є анорексія та зміна поведінки. Основною видимою ознакою змін у поведінці є втрата страху перед людьми, що робить лисиць більш помітними, хоча агресія до людей проявляється досить рідко. Інфекція сказу у лисиць закінчується летально.

Основою успіху пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу є використання безпечної і високоімуної вакцини, яка відповідає наступним вимогам:

  • створює специфічний імунітет при пероральному застосуванні;

  • безпечної як для цільових видів тварин, так і для інших тварин, які можуть вживати принаду;

  • безпечна для людини;

  • безпечна для навколишнього природного середовища;

  • стабільна при зберіганні і термостабільними в польових умовах.

  • зберігає імунність протягом 20 днів після розкладання.

  • забезпечує набуття імунітету протягом місяця після поїдання м’ясоїдними.

Здійснення імунізації диких м’ясоїдних буде здійснюватись фахівцями ветеринарної медицини спільно із працівниками лісового господарства, єгерів, мисливців.

Головний спеціаліст Микола ГОЦУЛЯК

Поділитися:
Ботулізм - смертельна загроза!
17.05.2024 14:03
Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 7-24 години після…
Пожежна та мінна безпека на кладовищах під час поминальних днів
09.05.2024 14:41
Пожежна та мінна безпека на кладовищах під час поминальних днів На виконання протоколу апаратної наради ДСНС України від 03.05.2024 року № ПА-14 та з урахуванням військового стану та…
ДО УВАГИ НЕПОБУТОВИХ СПОЖИВАЧІВ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ!
09.05.2024 08:50
За розпорядженням НЕК «Укренерго» з 18:00 до 23:00 по Вінницькій області вводяться графіки обмеження потужності. Таке рішення обумовлено дефіцитом потужності в Об’єднаній енергосистемі України…