ПРОВЕДЕННЯ ПЕРОРАЛЬНОЇ ІМУНІЗАЦІЇ ДИКИХ МЯСОЇДНИХ.


Складна епізоотична ситуація щодо сказу в Україні вимагає радикальних заходів, серед яких одне з основних місць займає пероральна імунізація диких м’ясоїдних.

З метою виконання Плану протиепізоотичних заходів з профілактики
основних інфекційних хвороб тварин у Вінницькій області на 2024 рік,
погодженого рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України від 13.03.2024 за №1, та на виконання протоколу №2 Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Вінницькій обласній військовій адміністрації з 7 травня по 1 червня 2024 року планується проведення весняної кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин у 2024 році з урахуванням Закону України від 24.02.2022 № 2102-ІХ Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні». При цьому будуть застосовуватись спеціальні приманки із антирабічною вакциною для диких м’ясоїдних, яка безпечна для людей та інших тварин.

Враховуючи високу чутливість лисиць до вірусу сказу, і особливості екології лисиць, жодні інші види тварин не відіграють істотної ролі в підтриманні хвороби в природних нозоареалах, хоча чисельні види домашніх і диких ссавців (коти, собаки, вовки, рисі, багато видів куницевих, борсуки, косулі, єнотовидні собаки тощо) піддаються інфікуванню й можуть бути джерелом збудника інфекції.

Клінічними симптомами сказу у лисиць є анорексія та зміна поведінки. Основною видимою ознакою змін у поведінці є втрата страху перед людьми, що робить лисиць більш помітними, хоча агресія до людей проявляється досить рідко. Інфекція сказу у лисиць закінчується летально.

Основою успіху пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу є використання безпечної і високоімуної вакцини, яка відповідає наступним вимогам:

  • створює специфічний імунітет при пероральному застосуванні;

  • безпечної як для цільових видів тварин, так і для інших тварин, які можуть вживати принаду;

  • безпечна для людини;

  • безпечна для навколишнього природного середовища;

  • стабільна при зберіганні і термостабільними в польових умовах.

  • зберігає імунність протягом 20 днів після розкладання.

  • забезпечує набуття імунітету протягом місяця після поїдання м’ясоїдними.

Здійснення імунізації диких м’ясоїдних буде здійснюватись фахівцями ветеринарної медицини спільно із працівниками лісового господарства, єгерів, мисливців.

Головний спеціаліст Микола ГОЦУЛЯК

Поділитися:
ПРОВЕДЕННЯ ПЕРОРАЛЬНОЇ ІМУНІЗАЦІЇ ДИКИХ М'ЯСОЇДНИХ.
26.04.2024 08:08
ПРОВЕДЕННЯ ПЕРОРАЛЬНОЇ ІМУНІЗАЦІЇ ДИКИХ МЯСОЇДНИХ. Складна епізоотична ситуація щодо сказу в Україні вимагає радикальних заходів, серед яких одне з основних місць займає…
Відбулось громадське слухання щодо звіту про СЕО проєкту генерального плану та плану зонування території с. Бабчинці та с. Вила - Ярузькі
22.04.2024 12:48
В с. Бабчинці, приміщенні Центру надання адміністративних послуг Бабчинецької сільської ради, відбулось громадське слухання щодо Звіту про СЕО проєкту генерального плану та плану зонування території…
Повідомлення про планову діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля
15.04.2024 15:39
getdocument-1-1.pdf