Іграшок багато не буває. Тому батьки намагаються до кожного свята купити нову, тим паче, що асортимент забавок у дитячих магазинах - на будь-який смак і гаманець.

У багатьох країнах існують вимоги до безпечності іграшок, які накладають обмеження на продаж. Мета таких правил – запобігання нещасних випадків, пожеж, травм. Діти, особливо малі, часто беруть іграшку до рота, тому матеріали, з яких вона зроблена, повинні бути безпечними. Дітям не можна давати дрібні іграшки, якими вони можуть вдавитися. Діти часто ще не розуміють небезпеки, а батьки не завжди думають, що може статися, тому важливо, щоб на іграшках була відповідна інформація, яка б попереджала про небезпеку.

Як же вибрати безпечну іграшку для своєї дитини?

Згідно вимог постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2018 року № 151 «Про затвердження Технічного регламенту безпечності іграшок» вироби, що призначені для використання у грі дітьми віком до 14 років, повинні бути задекларовані, відповідати технічним умовам, українському законодавству та бути безпечними для дітей.

Купуйте іграшки в перевірених спеціалізованих місцях продажу, де товари мають необхідне маркування, а продавець надасть всю необхідну документацію, що підтверджує безпеку та якість.

Найнебезпечніші іграшки.

Магнітні кульки, палички, намистинки і мозаїки: вони таять в собі небезпеку тим, що невеликого розміру і їх можна проковтнути.

Недорогі ляльки і пупси з їдким запахом, хоч і приваблюють невисокою ціною, насправді дуже небезпечні для дітей. Вони можуть містити фенол, який викликає алергію та задуху.

Іграшки з блоками живлення. Блоки живлення найчастіше просто на клямці. Якщо дитина ковтає батарейку, крім того, що вона може вдавитися, відбувається шкідливий вплив батарейки на організм.

М’які іграшки. Пластикові частини іграшки (очі, ніс тощо) мають бути щільно закріплені, також слід звертати увагу на міцність швів, щоб у дитини не було доступу до наповнювача.

Слайм, (лизун) пластичні глини, основним компонентом яких є тетраборат натрію – ще одна категорія потенційно небезпечних іграшок, проковтування або вдихання бору може призвести до хімічного опіку слизових і внутрішніх органів дитини.

Зброя та гострі предмети. Шаблі, шпаги, лук зі стрілами – в небезпеці цих іграшок не сумнівається ніхто, але все ж в гонитві за реалістичністю багато хто продовжує скуповувати зброю з полиць магазинів.

При покупці іграшки звертаємо увагу:

  • Чи наявна відповідна документація, яка засвідчує якість та безпечність іграшки;
  • Чи достатньо іграшка міцна, чи не має вона заводських ушкоджень, чи міцно приєднані дрібні деталі;
  • Чи безпечна конструкція іграшки: відсутність ріжучих країв, гострих кінців, тріщин, вузьких щілин і отворів. Для найменших небезпеку можуть становити іграшки з довгими (більше 15 см) мотузочками;
  • Чи не перезнімається фарба, що покриває іграшку;
  • Чи немає різкого і неприємного запаху;
  • Чи відповідає іграшка віку дитини.

Найдорожче, що може бути у батьків - це її дитина, тому обираючи іграшку, піклуйтеся про її здоров’я з народження!

Могилів-Подільське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області

Поділитися:
Могилів-Подільське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області інформує
15.10.2024 10:24
Іграшок багато не буває. Тому батьки намагаються до кожного свята купити нову, тим паче, що асортимент забавок у дитячих магазинах - на будь-який смак і гаманець. У…
ВПО та учасники бойових дій можуть безкоштовно перевезти речі в межах України
08.10.2024 11:40
Компанія «Грузар» реалізовує соціальний проєкт, спрямований на допомогу постраждалим від російської агресії. Так, пропонується безкоштовне перевезення вантажу в межах України, який не більше 10…
ПАМ’ЯТКА ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ ОТРУЄНЬ ГРИБАМИ
03.10.2024 15:39
ПАМ’ЯТКА ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ ОТРУЄНЬ ГРИБАМИ Розпочався осінній грибний сезон. Зараз з'явилася величезна кількість самих різних грибів, як їстівних, так і не дуже. Гриби - це дарунок лісу, але…