Могилів – Подільське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області застерігає

Фото без опису

Стихійна торгівля - це торгівля фізичними особами без відповідних дозвільних документів про якість та безпеку товарів, що реалізуються ними у невстановлених місцях (на вулицях, у дворах, на тротуарах, у скверах, парках, під’їздах), з рук, із землі, без відповідного дозволу на розміщення об’єкта торгівлі. Варто зазначити, що продаж продукції «з тротуару» стає загрозою здоров’ю споживачів. Торгівля «з рук» на вулицях, у дворах, скверах та в інших невстановлених місцях заборонена, оскільки ці продукти харчування, як правило, не відповідають санітарним нормам. Однак продавців це зовсім не насторожує, як і той факт, що поряд дорога, пил, вихлопні гази автомобілів. Приватні особи, які реалізують продукцію, не проходять медичних обстежень і можуть бути носіями небезпечних інфекційних захворювань, таких як туберкульоз, сальмонельоз, дизентерія тощо. При відсутності документів неможливо встановити виробника продукції, умови зберігання та транспортування продукції, термін її придатності до споживання. Часто у місцях стихійної торгівлі реалізують контрабандну або виготовлену у підпільних цехах продукцію, яка становить високий ризик для здоров`я людей.

Купуючи продукти харчування на вулиці, покупець бере відповідальність на себе та повинен усвідомлювати всі ризики для здоров’я, оскільки якість і свіжість продуктів на стихійних ринках не перевіряють.

Таким чином, стихійна торгівля – це адміністративні правопорушення за ст.160 Кодексу України про адміністративні правопорушення (торгівля з рук у невстановлених місцях) та ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення порядку провадження господарської діяльності).

Єдине законне місце для торгівлі харчовими продуктами, крім магазинів, – це ринок або торговельний майданчик, де є державна лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи, яка здійснює обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізується, і надає продавцю товару експертний висновок установленої форми про те, що даний продукт придатний до вживання.

Поділитися:

Як зберегти продукти харчування в умовах довготривалого відключення світла
03.12.2025 09:06
З метою недопущення ускладнень епідемічної ситуації в країні, пов’язаної з споживанням харчових продуктів, які можуть бути небезпечними внаслідок порушення температурних умов їх зберігання&nbsp…
Вакцинація тварин проти сказу – обов’язок їх власників
24.11.2025 13:42
Сказ – це смертельно небезпечне вірусне захворювання, що передається через укуси або слину зараженої тварини. Основна небезпека полягає в тому, що після появи перших симптомів врятувати…
Чиста вода- міцне здоров'я!
21.11.2025 11:19
Найбільшим ризиком, що виникає під час споживання питної води та пов’язаний із станом здоров’я населення названо мікробіологічне…