Діти наше майбутнє! Від здоров’я наших дітей сьогодні залежить здоров’я нації в майбутньому. А здоров’я дітей не в останню чергу залежить від їх харчування.

Реалізацію реформи шкільного харчування на практичному рівні забезпечують державні органи, обласні адміністрації, громади, керівники органів управління освітою, педагоги та представники громадськості. Приготування їжі школа може організовувати як самостійно, так і з допомогою інших підприємств. Проте найважливіше, аби процес приготування відповідав всім чинним нормам та стандартам.

В зв’язку цим та з початком нового 2024-2025 навчального року та для профілактики харчових отруєнь та інфекційних захворювань серед дітей шкільного та дошкільного віку Могилів-Подільське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області вкотре хоче надати рекомендації які необхідно дотримуватись при організації харчування дітей в організованих дитячих колективах (школах, дитячих садочках), як закладам освіти та суб'єктам господарювання убезпечити себе та як здійснити підготовку до нового навчального року у воєнний період на всіх рівнях відповідно до чинного законодавства.

Організація харчування дітей у закладах освіти здійснюється з дотриманням норм харчування, вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів. Приготування готових страв здійснюється з дотриманням процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).

У закладах загальної середньої освіти для здобувачів освіти незалежно від навчальної зміни повинно бути організовано щонайменше одноразове харчування відповідно до норм харчування.

Не допускати до використання страв, небезпечних в епідемічному відношенні продуктів: молоко без кипятіння, сир і сметана в натуральному вигляді без теплової обробки, макарони «по-флотськи», млинці з м’ясом і сиром з не пастеризованого молока та інші.

Постачання продуктів харчування і продовольчої сировини повинно здійснюватись спеціальним автотранспортом з маркуванням «ПРОДУКТИ». Водій цього транспорту, а також особи, що супроводжують продукти у дорозі та виконують вантажно-розвантажувані роботи, повинні мати при собі особову медичну книжку з результатами проходження медоглядів, та забезпеченні санітарним одягом.

Продукти харчування та продовольча сировина повинні прийматись комісією з бракеражу продуктів харчування і продовольчої сировини із залученням медичного працівника.

Оцінка якості продуктів харчування проводиться за зовнішнім виглядом, запахом, смаком, кольором, консистенцією. Продукти повинні прийматися лише за наявності супровідних документів, що підтверджують їх походження, відповідати вимогам про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів. Документи повинні засвідчувати – ґатунок, категорію, дату виготовлення на підприємстві, термін реалізації, умови зберігання.

Харчові відходи, що залишаються після приготування їжі на харчоблоці, недоїдки після харчування дітей необхідно збирати у спеціальні маркіровані ємності, які наповнюються не більше ніж на 2/3об”єму. Незалежно від обсягу наповнювання відходи випорожнюються наприкінці кожного дня. Використання відходів для годівлі домашніх тварин категорично заборонено.

Кожен суб'єкт господарювання, батьки, вчителі та інші зацікавлені особи можуть долучитися до ініціативи забезпечення якісного та безпечного харчування для наймолодших громадян.

Лише спільними зусиллями ми можемо забезпечити здорове та безпечне навчання та майбутнє наших дітей.

Могилів-Подільське районне управління

ГУ Держпродспоживслужби

у Вінницькій області

Поділитися:
Особливо небезпечне захворювання теплої пори - лептоспіроз
13.09.2024 11:15
Особливо небезпечне захворювання теплої пори - лептоспіроз Тепла погода кличе до водойм охочих покупатися та порибалити. Але настороженість людей щодо того, що у водоймі…
Пам’ятка щодо обігу риби й рибопродуктів на ринках та в торговельній мережі
09.09.2024 11:18
Риба і рибопродукти – є важливою складовою повноцінного раціону харчування та незамінним продуктом харчування. У їхньому складі – незамінні амінокислоти, білки, жири, вуглеводи,…
Могилів-Подільське районне управління ГУ  Держпродспоживслужби у Вінницькій області інформує!
21.08.2024 10:06
Діти наше майбутнє! Від здоров’я наших дітей сьогодні залежить здоров’я нації в майбутньому. А здоров’я дітей не в останню чергу залежить від їх харчування. Реалізацію…