Обережно тонкий лід

Правила безпечної поведінки на водоймах взимку

Зима - чудова пора відпочинку на льоду. Скільки радощів вона приносить! Розваги на ковзанах, лижах, санчатах! Тому усі ми із задоволенням зустрічаємо цю пору року, іноді забуваючи про небезпеку, яку може приховувати лід, а саме тонкий лід.

Так, за поточний період 2023 року на водних об’єктах Вінниччини зареєстровано 10 подій, в порівняні з аналогічним періодом 2022 року виникли 3 події. Під час даних подій загинуло 6 осіб, серед яких 1 дитина, в порівняні з аналогічним періодом 2022 року загинуло 3 особи, з них 3 дітей.

Зокрема, 06.02.2023 року виникла надзвичайна подія в с. Клебань Тульчинського району на річці Сільниця, під час якої внаслідок пролому криги загинула 8-ми річна дитина. Як з’ясувалося, по закінченню занять повертаючись зі школи до дому, дитина вийшла на кригу і провалилася.

На території Бабчинецької територіальної громади за поточний період подій на водних об’єктах не зареєстровано.

З метою уникнення лиха, необхідно обережно поводитись на льоду. Найбільш небезпечна крига – перша та остання, адже така крига ще надзвичайно тонка, не міцна і не витримує маси, навіть маленької дитини.

Безпечним вважається лід: для одного пішоходу – лід зеленуватого відтінку, товщиною не менше 7 сантиметрів; для обладнання ковзанки – не менше 10-12 сантиметрів (масове катання – 25 сантиметрів); масова переправа пішки може бути організована при товщині льоду не менше, ніж 15 сантиметрів.

Виходячи на замерзлу водойму, візьміть із собою палицю, щоб перевіряти міцність льоду; ні в якому разу не перевіряйте його ударом ноги; перші кроки треба робити, не відриваючи підошви від поверхні криги; заздалегідь роздивіться, чи немає навколо підозрілих місць: лід може бути крихким (тонким) біля стоку води, поблизу кущів, очерету, під кучугурами, у місцях, де водорості вмерзли у кригу; обминайте ділянки, вкриті товстим шаром снігу; значно тонший лід у місцях швидкої течії і там, де водойма впадає в іншу, більшу.

Обережно спускайтеся з берега: лід може нещільно з’єднуватися із суходолом; коли ви йдете групою, відстань між пішоходами не скорочуйте менше, ніж на 5 м; якщо лід почав тріщати, негайно повертайтеся: не біжіть, а відходьте повільно, не відриваючи ступні від льоду; катайтеся на ковзанах лише у перевірених та обладнаних місцях.

Рибалки мають знати, що не можна пробивати поряд одна від одної багато лунок; необхідно уникати розташування великими групами на одному місці; небезпечно рибалити на переправах, поблизу вимоїн та занадто далеко від берега; рибалка повинен завжди мати під рукою міцну мотузку довжиною 12-15 м, а також дошку або велику гілку.

Фахівець сектора забезпечення заходів

попередження надзвичайних ситуацій

у Могилів-Подільському районі ЦЗД

ГУ ДСНС України у Вінницькій області Дмитро ЯКУБОВСЬКИЙ

Поділитися:
Повідомлення про планову діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля
15.04.2024 15:39
getdocument-1-1.pdf
УВАГА! Оновлені правила надання відпустки при народженні дитини!
08.04.2024 14:11
УВАГА! Оновлені правила надання відпустки при народженні дитини! Держава зробила крок назустріч тим, хто поєднує роботу із сімейними обов’язками! Уряд оновив правила отримання відпустки при…
Повідомлення про оприлюднення проекту документу державного планування та звіту про стратегічну екологічну оцінку с. Бабчинці
05.04.2024 13:55
Повідомлення про оприлюднення проекту документу державного планування та звіту про стратегічну екологічну оцінку Повна назва документа державного планування: Генеральний план та план зонування…