Риба і рибопродукти – є важливою складовою повноцінного раціону харчування та незамінним продуктом харчування. У їхньому складі – незамінні амінокислоти, білки, жири, вуглеводи, вітаміни (В1, В2, В6, В12, РР, Н, С, А і D), ферменти та мінеральні речовини необхідні для розвитку і життєдіяльності організму людини, сприяють покращенню здоров’я та продовжують тривалість життя людини.

Найбільш цінними у рибі є жирні кислоти Омега-3, що попереджують ризик появи тромбів в судинах, покращують кровообіг в капілярах, знижують рівень шкідливого холестерину в крові, мінімізують ризик розвитку атеросклерозу.

https://cherk-consumer.gov.ua/images/news23/st_23-07-04-1.jpg

З метою дотримання законодавства в сфері безпечності харчових продуктів попередження харчових отруєнь та ускладнень санітарно-епідемічного благополуччя населення рекомендуємо:

ОПЕРАТОРАМ РИНКУ, ЯКІ ЗАЙМАЮТЬСЯ РЕАЛІЗАЦІЄЮ РИБИ ТА РИБОПРОДУКТІВ:

дотримуватися вимог чинного законодавства щодо реалізації риби;

мати в наявності:

  • державну реєстрацію потужностей суб’єктів господарювання, що вирощують рибу та інші водні живі ресурси, з метою подальшого їх обігу та транспорту для перевезення риби і рибопродуктів;
  • ветеринарне свідоцтво Ф-1, яке засвідчує якість та безпеку живої риби, інших водних живих ресурсів, вирощених у ставках, інших водних об'єктах (видається 1 раз на рік на всю партію вирощеної живої риби або інших водних живих ресурсів (кількість вирощених в окремому ставку, іншому водному об'єкті (його ділянці), незалежно від об'єму води в них та їх площі);
  • супровідні ветеринарні документи на кожну партію риби живої;
  • сертифікати відповідності на готову рибну продукцію промислового виробництва (декларації виробника, експертні висновки акредитованих лабораторій), товаро-транспортні накладні;
  • під час продажу - повний комплект санітарного одягу та медичну книжку встановленого зразка з відміткою про проходження медичного огляду (1 раз на рік);
  • забезпечити умови, терміни зберігання та реалізації риби і рибопродуктів: при температурі води +11 °C ... +15 °C весняно-літній період - 24 години, осінньо-зимовий період - 48 годин.

Забороняється продаж риби і рибних продуктів на ринках міста та в торгівельній мережі:

  • яка не мають належного товарного вигляду;
  • з ознаками паразитологічних захворювань, з каламутним слизом, кислуватим запахом, тьмяною лускою, м'якою консистенцією м'яса, каламутними запалими очима;
  • при недотриманні температурних режимів реалізації;

при відсутності:

  • на кожну партію риби свіжої та промислового виробництва товаро-транспортних накладних, сертифікатів відповідності, які засвідчують якість та безпеку;
  • експертного висновку лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи ринку.

ПОКУПЦЯМ:

  • не купувати будь-яку рибу та рибопродукти у невстановлених місцях, рибні консерви домашнього виготовлення;
  • терміни зберігання і реалізації живої риби при температурі води в акваріумі +11 °C ... +15 °C весняно-літній період - 24 години, осінньо-зимовий період - 48 годин.
  • звертати увагу на стан живої риби, температуру та терміни реалізації;
  • цікавитися експертними висновками на дані партії живої риби, товаро-транспортними накладними на рибопродукти: солену, копчену, в’ялену, сушену рибу, рибні консерви, пресерви;
  • при виникненні будь-якої підозри – звертатися в лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринках.

Не нехтуйте нашими рекомендаціями.

Дотримання їх допоможе Вам уникнути харчових отруєнь та зберегти здоров’я рідним і близьким.

Могилів – Подільське районне управління

ГУ Держпродспоживслужби

у Вінницькій області

Поділитися:

Шановні жителі Бабчинецької територіальної громади!
06.08.2025 18:22
Шановні жителі Бабчинецької територіальної громади! Маємо важливу новину, яка відкриває нові можливості для розвитку нашої громади та громад по всій країні. Президент України Володимир…
Увага! На Вінниччині працюють шахраї!
01.08.2025 09:23
Головне управління ДПС у Вінницькій області вкотре попереджає платників про шахрайську схему вимагання коштів. До Головного управління ДПС у Вінницькій області надходять непоодинокі повідомлення…
ПАМ’ЯТКА ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ ОТРУЄНЬ ГРИБАМИ
28.07.2025 12:06
ПАМ’ЯТКА ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ ОТРУЄНЬ ГРИБАМИ Розпочався осінній грибний сезон. Зараз з'явилася величезна кількість самих різних грибів, як їстівних, так і не дуже. Гриби - це дарунок лісу, але…