У літній період частішають випадки захворювань на гострі кишкові інфекції та виникнення харчових отруєнь. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє розповсюдженню збудників, які викликають захворювання на найпоширеніші кишкові інфекції – дизентерію, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротавірусну і ентеровірусні інфекції.

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – це група інфекцій, які протікають з ознаками інтоксикації і ураженням шлунково-кишкового тракту людини, проносом, нудотою, блювотою, підвищенням температури тіла.

В організм здорової людини збудники кишкової інфекції потрапляють при споживанні зараженої їжі, вживання зараженої води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах. При цьому наявність збудників та процес їх розмноження в продуктах харчування не впливає на смакові якості продукту.

Характерною загальною рисою кишкових інфекцій є наявність бактеріоносійства, тобто здатність збудника жити і розмножуватись в кишківнику людини, не викликаючи ознак захворювання. Бактеріоносії мають велике значення в розповсюдженні інфекційних хвороб, оскільки вони здатні виділяти збудника у великій кількості, при цьому виявити їх можливо лише при бактеріологічному обстеженні. Тварини також часто є переносниками патогенних мікроорганізмів, які викликають інфекційні захворювання та харчові отруєння.

Отже основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання.

Щоб уберегти себе від захворювань кишковими інфекціями, необхідно:

  • дотримуватися правил особистої гігієни;
  • ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
  • запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
  • окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
  • добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;
  • дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
  • використовувати безпечну воду, в тому числі бутильовану, не пити воду з неперевірених джерел;
  • ретельно мити чистою проточною водою фрукти та овочі;
  • не вживати продукти по закінченню терміну придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
  • при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
  • не купувати харчові продукти у випадкових осіб або на стихійних ринках;
  • не вживати некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
  • не купатися у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
  • уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.

При появі проявів захворювання своєчасно звертайтесь за медичною допомогою, що допоможе зберегти не лише ваше здоров’я, а і здоров’я оточуючих людей. Самолікування може призвести до значних ускладнень. Особливо це стосується дітей раннього віку.

Могилів-Подільське районне управління Головного управління

Держпродспоживслужби у Вінницькій області

Поділитися:

УВАГА!!!
09.07.2025 13:05
У літній період частішають випадки захворювань на гострі кишкові інфекції та виникнення харчових отруєнь. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє розповсюдженню збудників, які…
ПАМ`ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ
26.06.2025 10:29
ПАМ`ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ щодо профілактики ботулізму Ботулізм - гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і…
Пам’ятка щодо організації проведення випускних вечорів
30.05.2025 09:20
На порозі чудова та трішки сумна пора – пора випускних вечорів і початку нового дорослого життя. Батьки та класні керівники зараз в клопотах і…