Найбільшим ризиком, що виникає під час споживання питної води та пов’язаний із станом здоров’я населення названо мікробіологічне забруднення, підвищений вміст нітратів, заліза та низький вміст йоду, фтору і магнію, які є показниками фізіологічної повноцінності питної води і визначають адекватність її мінерального складу біологічним потребам організму.
Забруднена питна вода може бути фактором поширення бактеріальних та вірусних інфекцій, в першу чергу — кишкових: холери, черевного тифу, дизентерії, гепатитуА, ротавірусних гастро-ентеритів та ін. Також можуть виникати захворювання на туляремію, лептоспіроз, сибірську виразку. Ці питання стають ще більш актуальними при виникненні надзвичайних ситуацій, які все частіше трапляються в теперішній час . З метою попередження виникнення хвороб , пов’язаних з неякісним водопостачанням Державною комісією з питань надзвичайних ситуацій надані відповідні рекомендації щоб уникнути подібного лиха. Звичайно, що в більшості випадків перебоїв централізованого водопостачання, населення користується індивідуальними криницями та природними джерелами, проте епідеміологічна безпека води колодязя чи джерела багато в чому залежить від їх правильного влаштування, отже;
Місця влаштування колодязів слід розташовувати на незабрудненій та захищеній території, яка знаходиться вище за течією ґрунтових вод на відстані не менше ніж 30 м від магістралей з інтенсивним рухом транспорту та не менше ніж 50 м (для індивідуальних колодязів не менше ніж 20 м) від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту та підземних вод.
Територію поблизу колодязя треба утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку. У радіусі 50 м від колодязів та каптажів джерел не дозволяється здійснювати миття транспортних засобів, водопій тварин, влаштовувати водоймища для водоплавної птиці, розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів та іншу діяльність, що може призвести до забруднення ґрунту та води.
Забороняється влаштовувати колодязі у місцях, що затоплюються, зазнають розмивів, зсувів та інших деформацій, на понижених та заболочених територіях.
Вимоги до утримання криниць:
- не дозволяється підйом води відрами, які приносяться населенням, черпати воду з громадського відра принесеними з дому ковшами.
- не рідше одного разу на рік повинна проводитись чистка криниці.
-після кожного ремонту і чистки повинна проводитись дезінфекція.
- необхідно проводити регулярні лабораторні дослідження якості води.
- криниці з непридатною для пиття водою, а також ті, які не використовуються населенням для поливу або пожежних потреб, повинні бути ліквідовані;
- власник криниці зобов’язаний забезпечити утримання її в належному санітарно-технічному стані, в тому числі і прилеглої території. Крім того, власником колодязя який визнано громадським, спільно з посадовою особою Держпродспоживслужби відповідної адміністративної території, зобов’язаний оформити Санітарний паспорт.
Вимоги до утримання природних джерел:
Природне джерело – це самостійний вихід підземних вод на поверхню. Підземна вода утворюється внаслідок проникнення вглиб землі атмосферних опадів та води поверхневих водоносних горизонтів і виходить на поверхню в місцях розломів земної кори. Ризик забруднення вказаних джерел значний. Проте їх використання у випадках надзвичайних ситуацій є доцільним та можливий при їх задовільному санітарно-технічному стані і проведенні регулярних лабораторних досліджень якості води. Перелік вказаних джерел є в наявності в старостатах сіл територіальної громади та ними ж опікуються.
Для безпечної експлуатації природного джерела необхідно;
- Уберегти джерела від потрапляння дощових стоків шляхом влаштування канав-перехоплювачів.
- Місця виходу води бажано прикрити козирьками чи обладнати водонепроникненеми спорудами. При можливості кранами.
- В місці водозабору слід влаштувати підставку для посуду споживачів. При необхідності, під’їзд та можливість забору води автотранспортом.
- Попередити можливість зворотного току води.
- Встановити попереджувальні знаки використання води вказаних джерел лише для господарських потреб.
У випадках значного обмеження у централізованому водопостачанні населених пунктів громади основними рекомендаціями для населення залишаються;
- Максимальне обмеження використання питної води для господарсько-побутових потреб.
- Для питних потреб та приготування їжі використовувати воду гарантованої якості ( привозну , з відомих джерел чи бутильовану).
- При використанні води з невідомих джерел, до її вживання необхідно воду кип’ятити, відстаювати чи фільтрувати).

МОГИЛІВ-ПОДІЛЬСЬКЕ РАЙОННЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ.